Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is.

23 september 2016

Jessica Boerema, medisch pedagogisch medewerker en eigenaresse van Contact in Beeld, geeft regelmatig opvoedadvies. Deze keer legt ze uit hoe je een kind kunt helpen om angst te overwinnen.

Angst voor prikjes

Ik zag Stijn voor het eerst toen hij ruim twee jaar was. Hij moest wéér geprikt worden om zijn bloedwaarden te controleren. Een maandelijks terugkerend drama voor dit chronisch zieke mannetje. Stijn bleek namelijk extreem bang te zijn voor prikjes. Hij schreeuwde tot op de dag dat ik hem ontmoette alles bij elkaar. Zijn kinderarts vroeg of ik als medisch pedagogisch medewerker iets voor hem en zijn moeder kon betekenen. Ja, dat kan. Dit zijn mijn tips:

Voorbereiding

Zowel bij prikangst maar ook bij andersoortige angsten is het voor je kind belangrijk om een duidelijke, neutrale en eerlijke voorbereiding te krijgen op wat er (kan) gaan gebeuren. Het is daarbij de kunst om je eigen beleving over de situatie achterwege te laten. Jouw beleving zegt niets over hoe jouw kind iets gaat beleven.

Om Stijn te helpen de prikmomenten beter door te kunnen komen ben ik hem, samen met knuffel Bram de Beer, gaan voorbereiden. Bram de Beer onderging wat Stijn ook moest ondergaan. Alle stapjes kwamen aan bod. Ook de mogelijke emoties werden door Bram de Beer beleefd. Stijn reageerde alert, keek belangstellend en wilde zelfs helpen. Van weerstand was nog geen sprake.

Ken je je eigen angsten en onzekerheden wel?

Eén persoon stelt gerust

Op het moment dat je kind iets moet ondergaan waarbij meerdere personen zijn betrokken, is het goed om af te spreken wie het kind geruststelt en door het moment heen helpt als het bang is. Als iedereen dit gaat doen, dan wordt het verwarrend en onrustig voor je kind en zal de paniek toenemen.

Stijn zat tijdens het prikken bij zijn moeder op schoot. Op het moment dat de voorbereidingen werden getroffen door de laboranten, benoemde ik voor Stijn telkens wat er precies gebeurde: “Kijk Stijn, dat is het stuwbandje voor om je arm. Bram de Beer had ook zo’n bandje om.” Stijn keek met grote bange ogen maar huilde niet. Pas op ’t moment dat de naald er aan te pas kwam, kwamen de eerste tranen.

Neem emoties serieus

Als kinderen verdrietig zijn of angstig worden, dan zijn veel ouders geneigd om te zeggen dat dit niet nodig is. Een dooddoener als je je kind wilt steunen! Het is van groot belang om emoties altijd serieus te nemen. Door te benoemen dat je begrijpt dat je kind verdrietig is, voelt hij zich begrepen en gesteund en dit maakt dat hij beter kan ontspannen. Eenmaal ontspannen heeft hij weer (meer) ruimte om door jou afgeleid te worden, anders zal hij namelijk herhalen dat ie het niet leuk vindt of harder gaan huilen.

Van tevoren had ik voor Stijn een mandje met twee boerderijdieren, een bellenblaas en een auto meegenomen. Materiaal om hem af te kunnen leiden als dit nodig mocht zijn. Op het moment dat Stijn begon te huilen heb ik het mandje in zijn gezichtsveld gebracht nadat ik zijn emoties benoemd had. Hoewel Stijn gefocust was op de prik, zag ik hem ook een kleine seconde kijken naar de koe in het mandje.

Afleiden

Als je een kind wilt afleiden wanneer het bang is, dan is het zaak om eerst goed te kijken wat je kind bezighoudt. Als je daarop weet aan te sluiten (benoemen wat hij ziet), dan is de kans het grootst dat je daarna zijn aandacht krijgt.

Omdat ik zag dat Stijn de koe had gezien, benoemde ik dat. “He Stijn, jij zag de koe staan! Kijk hier is de koe.” Opnieuw had de koe de aandacht van Stijn, dit keer wat langer. Stijn wees naar de koe. Ik pakte de koe en ik liet de koe naar Stijn toe lopen. Het huilen werd minder. Tussendoor was Stijn af en toe even in paniek omdat de prik nog niet was gezet. “Jij kijkt of de prik al klaar is. Je wilt graag dat de prik klaar is. Het is bijna klaar Stijn, je doet het heel erg goed!” Daarna liet hij zich weer afleiden en uiteindelijk was Stijn gekalmeerd en rustig al voor dat de prik klaar was!

Neem kinderen serieus en toon begrip

Stijn is een prachtig voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk het is om kinderen serieus te nemen en begrip te tonen. Jonge kinderen, zelfs baby’s, zijn gebaad bij een goede voorbereiding en begeleiding tijdens een vervelend of pijnlijk moment. Alle mensen, zowel jong als oud, blind, doof, sprekend of niet, ze willen graag (be)grip op een situatie. Als pijnlijke of vervelende dingen je overkomen en niemand vertelt je iets of mensen reageren niet op jouw woorden of emoties dan is dat enorm beangstigend en bedreigend. Met dit beeld voor ogen weet je dan al snel wat een kind nodig heeft om niet in paniek te raken.

Stijn was een bijzondere casus omdat hij direct goed reageerde op de voorbereiding en deze manier van benaderen. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig om vertrouwen te krijgen dat dingen gaan zoals verteld wordt. Video-hometraining is voor ouders een prettige methode omdat ze aan de hand van videobeelden snel inzicht krijgen in wat ze wel/niet kunnen doen om hun kind te helpen.

Lees ook:

Help! Knuffel zoek!

Over scheiden, gezond leven en relativeren

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Help. Knuffel zoek! - mamaschrijft - […] Lees ook: Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is […]
  2. Van gezond eten, naar gezond smeren met (DIY) natuurlijke verzorgingsproducten. - mamaschrijft - […] Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is. […]
  3. Wanneer het bedritueel geen feestje is. * mamaschrijft - […] Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is. […]
  4. Bijzonder verhaal: "Het had zo anders moeten zijn..." * mamaschrijft - […] Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.