Wat je vooral moet doen als je een kind krijgt. “Genieten van deze bijzondere tijd.”

Het advies dat je veelvuldig in ontvangst neemt als je een kindje krijgt: vooral genieten! Ook Joske maakte het mee. Maar hoe dan? Tussen de kolfsessies, borstontstekingen en het verwisselen van de kraamverbanden door, zeker?

“Vooral genieten van deze bijzondere tijd, hoor!’’ was wat veel mensen tegen ons zeiden toen we vertelden dat ik zwanger was. Ik vond de term ‘’bijzondere tijd’’ goed gevonden. De bijzondere tijd was meteen begonnen: misselijk, niet kunnen poepen, moe… Dat genieten kwam vast later. Vrouwen met ervaring op dit gebied konden het weten, toch?

Op feestjes van vrienden met kinderen werd me geadviseerd ‘’Nog maar even te genieten van mijn rust.’’ Diep van binnen zuchtte ik diep. Ik werd inmiddels een beetje moe van al die goedbedoelde adviezen. Gelukkig voelde ik me beter en de weken vorderden. Vijf weken voor de uitgerekende datum ging ik met verlof. Dames met verlof-ervaring drukten me op het hart ‘’echt te gaan genieten.’’ Omdat dat genieten zo belangrijk en echt een must leek te zijn, besloot ik het grote genot een klein handje te helpen. Ik kocht enorme lig-lounge stoelen voor in de tuin, maakte een afspraak bij de pedicure en de kapper, sloeg bergen lekker eten en bevalboeken in.

Ze krijgen mij niet gek, genieten zal ik!

Op vrijdag ging ik met verlof en op zondagochtend lag ik in het ziekenhuis. Zelfs dáár moest ik genieten, volgens de verpleegkundige. ‘’Omdat bevallen van je eerste kindje superbijzonder is!’’ Cas werd vijf weken te vroeg geboren. Eenmaal uit het ziekenhuis kreeg ik het advies om echt te gaan genieten van de kraamtijd. Toen was ik het helemaal zat. GENIETEN!? Hoe dan? Tussen de kolfsessies, borstontstekingen en het verwisselen van de kraamverbanden door, zeker? Kijk mij eens genieten, terwijl ik op een tactvolle manier bezoek probeer af te wimpelen, mijn tranen bedwing, overeind probeer te zitten en met angst naar de wc ga. Het was een heel bijzondere tijd en man, wat zat ik te genieten!

Ik genoot de pannen van het dak.

Nu ik terugkijk op de tijd waarin ik lekker moest genieten, zie ik dat ik wel degelijk heb genoten. Van de momenten dat we de deur op slot deden en echt met z’n drieën konden zijn, van het zien groeien van ons jongetje, de hartverwarmende kaartjes, de dutjes met Cas op mijn buik en nog veel meer. Ik heb me alleen wel plechtig voorgenomen om tegen niemand te zeggen dat ze MOETEN GAAN GENIETEN. Van niets. Niet van hun verlof, huwelijksdag, vakantie, hun rust voor het eerste kindje geboren wordt, niets. Het wordt leuk, het wordt moeilijk, het wordt heerlijk, het wordt lastig. Probeer stil te staan bij elk moment en beleef het ten volste. Dat is mijn advies, voor alles. En of dat dan genieten is? Dat is voor iedereen persoonlijk. Je moet in elk geval niets.

Dit vind je ook leuk om te lezen:

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results