Wel of geen mobiele telefoon voor je kind?

Het is niet meer ongebruikelijk dat kinderen op een bepaalde leeftijd een telefoon krijgen. Overweeg jij om je kind er een te geven? Maak dan afspraken!

Mijn kinderen zijn nog veel te jong, maar het lijkt mij op een gegeven moment best een fijn idee als ze een mobieltje hebben en goed bereikbaar zijn. Als ze er maar geen gekke dingen mee doen. Best een lastig onderwerp. Niet iedereen staat er hetzelfde in, en dat hoeft ook niet. Een moeder die afgelegen woont en wiens kind heel ver naar school moet fietsen is waarschijnlijk eerder geneigd om een telefoon te geven dan iemand die naast de school woont.

Uit onderzoek blijk dat steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben en ze krijgen deze ook op steeds jongere leeftijd. De gemiddelde leeftijd in Nederland is rond de 12 jaar. Besluit jij om je kind een mobiele telefoon te geven? Maak dan de juiste en duidelijke afspraken.

Waarom een mobiele telefoon?

De reden dat kinderen een mobiele telefoon krijgen heeft in de meeste gevallen te maken met bereikbaarheid. Noodgevallen (33%) en altijd snel in contact met thuis (32%) zijn de belangrijkste redenen voor ouders. Sociale contacten zijn met 13% ook een duidelijke reden waarom kinderen een gsm zouden moeten hebben. En in sommige gevallen is het omdat kinderen zien dat vriendjes een telefoon krijgen en er daarom ook eentje willen. 

Gebruik mobiele telefoon

Kinderen gebruiken een mobiele telefoon om te bellen, te sms’en, te internetten, als wekker, om muziek op te luisteren en foto’s te maken. Maar ook om spelletjes te spelen. Het is belangrijk om af te spreken wat je kind met zijn mobieltje mag doen. Als hij of zij een spel speelt en er komen advertenties in beeld waar ze iets kunnen kopen, dan kan dit een duur grapje worden. Wees daar dus alert op en maak duidelijk afspraken.

Afspraken

Of je je kind nu wel of geen mobiele telefoon geeft, dat is aan jou. Maak je de keuze om je kind wel een telefoon te geven, let hier dan op:

  • Kies voor prepaid en niet voor een abonnement, zodat je kind niet meer kan bellen dan er op het toestel staat.
  • Maak duidelijke afspraken over telefoongebruik, laat je kinderen hier ook zelf goed over nadenken.
  • Is er een dag dat het extra belangrijk is dat je kind en jij bereikbaar voor elkaar zijn, neem dan een gsm oplader mee.
  • Geef geen nieuwe telefoon, maar bijvoorbeeld jouw oude telefoon (dat is minder pijnlijk wanneer hij kapot gaat op per ongeluk kwijt is geraakt)
  • Maak afspraken met je kind wat de eventuele consequenties zijn als hij of zij de telefoon verliest.

Lees ook:

Meisjes en hun kledingkeuzes!

Simpele antwoorden op moeilijke vragen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results