Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig!

4 oktober 2016

Ik ben dus nogal van de onderzoekjes, feitjes en weetjes. En dat komt – denk ik – omdat ik daarmee het gevoel heb iets zeker te weten. Het is onderzocht, bevestigd, bewezen, dus het is fijn om zoiets dan ook aan te kunnen nemen. Net zoals dit onderzoek, waar volgens mij iedereen die werkt wel eens mee kampt: schuldgevoel. Omdat je vindt dat je te weinig tijd hebt met je kinderen. Ik weet er alles van, vooral toen ik 4,5 dag op kantoor zat voelde ik me regelmatig schuldig.

Hoeft dus helemaal niet

Onderzoek toont aan dat ouders in de meeste westerse landen – waaronder Nederland – meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan hun eigen ouders in de jaren zestig deden.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Californië (Irvine) in het blad Journal of Marriage and Family. Ouders uit 11 westerse landen tussen 1965 en 2012 besteden steeds meer tijd aan hun kinderen. Ouders met een hogere opleiding besteden zelfs de meeste tijd aan hun kinderen. En daar is onderzoeker Judith Treas, professor in Sociologie, zeer verbaasd over. ‘Als je naar de groeiende economie kijkt, ga je er eigenlijk vanuit dat degenen met een hoger salaris en hogere opleiding meer werken en dus minder tijd met hun kinderen doorbrengen.’

Moeders meer tijd

Uit het onderzoek blijkt dat ouders in bijna alle onderzochte landen vandaag de dag meer tijd besteden aan de zorg voor hun kinderen dan hun ouders vijftig jaar geleden deden. In 1965 besteedde een moeder gemiddeld 54 minuten aan de zorg van haar kind, terwijl voor moeders in 2012 een gemiddelde van maar liefst 104 minuten geldt. Bijna twee keer zoveel dus.

Waarom schreeuwen we tegen onze kinderen?

Rol van de vader groter

De tijd dat vaders samen dingen doen met hun kinderen, is zelfs vier keer zo veel geworden. In 1965 bracht een vader gemiddeld een magere 16 minuten per dag door met zijn kind. Nu is dat gestegen naar 59 minuten. Deze resultaten gelden overigens voor ouders met verschillende opleidingen.

Opleidingsniveau

Toen de onderzoekers in 2012 keken naar het verschil tussen de opleidingsniveaus bleek dat gogeropgeleide moeders gemiddeld 123 minuten per dag bezig zijn met de zorg voor hun kinderen. Voor moeders met een lagere opleiding geldt een gemiddelde van 94 minuten. Ook hoogopgeleide vaders brengen meer tijd met hun kinderen door dan lageropgeleide vaders, gemiddeld 24 minuten per dag.

‘De tijd die ouders met hun kind besteden gaat om activiteiten als het maken van maaltijden, het kind in bad doen, luiers verschonen, aankleden, naar bed brengen, ’s nachts opstaan, medische zorg geven, voorlezen, spelen en helpen bij huiswerk’, aldus Treas.

Grootschalig onderzoek

Voor het onderzoek werden ruim 122.000 ouders tussen de 18 en 65 jaar met minstens een kind onder de 13 jaar ondervraagd. Het ging om ouders uit Canada, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en Slovenië.

Kortom: we doen het zo slecht nog niet, dus weg met dat schuldgevoel.

Lees meer feitjes en nieuwtjes:

Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst
Waarom een koppig kind later meer gaat verdienen

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Iedereen verdient een 'Lotte' * mamaschrijft - […] Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig! […]
  2. Een carrière en kinderen. Keuzes maken! * mamaschrijft - […] Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig! […]
  3. Zo, ga je al naar huis? * mamaschrijft - […] Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig! […]
  4. Die moedermaffia, dat ben jij zelf. * mamaschrijft - […] Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.