Winterdip bij (jonge) ouders. Zo kom je er vanaf.

Ouders hebben meer kans op sombere gevoelens tijdens de wintermaanden. Gelukkig kan je wat doen aan je winterdip.

Veel mensen houden van de winter. De kaarsjes mogen weer aan, ’s avonds lekker de gordijnen dicht en met een dekentje op de bank. Ik hou er zelf ook wel van, totdat het januari wordt. Dan ben ik eigenlijk wel weer klaar met de wintermaanden. De regen, de kou, het gehang in huis met een verveeld kind. Ik ben ’s morgens niet uit mijn bed te branden, en mijn kinderen trouwens ook niet. Het slokt me op. Ik kijk uit naar de lente, en ik snak naar meer buitenleven.

Sombere gevoelens

Nu blijkt dat ik gelukkig niet de enige ben dit zo ervaart. Ouders hebben eerder kans op dit soort sombere gevoelens tijdens de wintermaanden. En de derde maandag van januari wordt niet voor niets blue monday genoemd, en getypeerd als de meest depressieve dag van het jaar. Al het feestgeweld is voorbij, de goede voornemens zijn vaak nog niet echt tot zijn recht gekomen en de lente laat nog best lang op zich wachten.

Kortom, er zijn best veel ouders die last hebben van een winterdip of winterdepressie. De symptomen daarvan lijken erg op die van een ‘normale depressie’. Kenmerkend voor een winterdepressie is dat je vaak veel meer behoefte hebt aan slaap en eten, vooral zoetigheid. Gelukkig kan je er wel wat aan doen.

5 tips tegen een winterdip

 1. Vroeg(er) naar bed
  Vroeger naar bed gaan, al is het maar 30 minuten, werkt beter dan uitslapen. Tijdens de slaap worden de ervaringen van de dag in je geheugen opgeslagen. Als je weinig slaapt, wordt deze opslag nogal eenzijdig: je hersenen slaan dan voornamelijk de negatieve gedachten op en dat stemt niet vrolijk. Slaap helpt bovendien om de scherpe kantjes van je emoties af te halen, zodat je beter kunt relativeren.
 2. Doe alles in regelmaat
  Je biologische klok is beter in staat de tijd in de gaten te houden en je lichaam wakker te maken als je elke dag op hetzelfde tijdstip slaapt, eet en beweegt. Je lichaam weet dan wanneer het welke hormonen moet afgeven om dat exacte ritme zo goed mogelijk te volgen. Moet je er net zoals ik ’s nachts een paar keer uit, dan is het toch goed om gewoon om 7.00 of 8.00 uur op te staan.
 3. Bezoek je vrienden
  Vrienden bieden emotionele steun en vergroten onze eigenwaarde. Hoe fijn is het als je je hart kunt luchten over je boze kleuter of samen kunt lachen om je chaotische huishouden. Vriendschap verdubbelt vreugde en halveert smart. Het stresshormoon cortisol daalt meteen als je in het gezelschap bent van een vriend. En hoe leuker en gezelliger jij bent, hoe leuker je bent voor je kind.
 4. Naar buiten
  Soms heb je er natuurlijk totaaaaal geen zin in, maar naar buiten gaan om te sporten en bewegen werkt! Je versterkt je hart en longen, maar het houdt ook je hersenen gezond. Daarvoor hoef je echt geen uren te zwoegen. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat een stuk wandelen zelfs gezonder is dan een uur fanatiek sporten. Dat is goed nieuws voor drukke moeders: ga met de kinderwagen in de buitenlucht lopen.
 5. Eet gezond
  Mensen die een slechte nacht hebben gehad, grijpen eerder naar een snack dan goede slapers. Het probleem daarmee is dat ongezonde snacks negatieve gevoelens aanwakkert. Wat wel helpt voor een fijn humeur zijn kiwi’s, bananen, avocado, koffie (halleluja!) en twee keer per week vette vis, ook erg gezond voor de hersenen van je kind.

Heb jij ook vaak last van een winterdip?

Lees ook:

Mijn kind haat sneeuw.

Op ski-vakantie met een kind, vs vroeger!

 

Winterdip bij (jonge) ouders. Zo kom je er vanaf.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results