Wonen met je gezin in Amsterdam: niet-te-doen.

Het is het meest besproken onderwerp in mijn (Rianne) wekelijkse sportgroepje voor mama’s; waar ga je wonen nu je een kind hebt?

Zoals 1 dame mooi verwoordde toen er wéér iemand was doodgeschoten in Amsterdam Zuid: “Je moet wel crimineel zijn om hier te wonen, hebben jullie de huizenprijzen wel eens gezien?” En dat is precies het probleem. Je hebt (meer) ruimte nodig wanneer je niet meer met zijn tweeën, maar met zijn drieën bent, maar die ruimte is onbetaalbaar.

Woonruimte met een baby

In mijn geval woon ik in een huis geschikt voor één persoon, of twee als je elkaar heel lief vindt. Maar met de kleine meid erbij is dit geen doen. Ik hoor mensen denken; je kan gewoon een wiegje naast je bed zetten, maar nee dat kan helaas niet want we hebben een bedstee van 1.40 bij 2. Hier past alleen het allerkleinste tweepersoonsbed kan staan. De halve woonkamer is omgetoverd tot babykamer en het ledikantje dat we sinds kort hebben (help, mijn baby is geen baby meer), blokkeert de smalle overloop en gang waar de ingebouwde kledingkast staat. Niet alleen kunnen we niet meer bij onze kleding, ook moeten we continue dicht langs haar heen lopen als zij ligt te slapen aangezien het de enige weg is naar het toilet, het bed, de badkamer en de voordeur. Met als gevolg dat madame steeds wakker wordt en we avond in avond met een huilend kind zitten die niet meer slapen wil.

Betaalbare woning

Deze situatie alleen maakt mij al lichtelijk overspannen, maar het zoeken naar een betaalbare woning in Amsterdam of omgeving maakt dat ik gillend gek word. Vanaf het moment dat ik zwanger ben, ben ik aan het zoeken naar een betaalbare, leefbare woning met minimaal twee slaapkamers. Helaas kan ik momenteel niet kopen (want dát is wel heel makkelijk tegenwoordig, NOT) gezien ik thuis zit in de ziektewet vanwege aanhoudende bekkenbodemklachten. Ik kan wel mijn huidige koopwoning verhuren en daardoor is het mogelijk om een vrije sector huurwoning te krijgen, theoretisch gezien dan.

Niet te doen

Ik kijk elke dag op funda en dergelijke sites, maar na anderhalf jaar zoeken ben ik zo ver om de strijdbijl met de woningmarkt te begraven: HET IS GEWOON NIET TE DOEN. Zelfs voor hartje Bijlmer waar je vroeger niet dood gevonden wilde worden betaal je tegenwoordig 1300 euro exclusief per maand. En dan mag je blij zijn als je ’s avonds over straat kan lopen als blondine. Dorpen zoals Aalsmeer of Lijnden waar je met goed fatsoen niet eens kan komen met het openbaar vervoer vragen ook een schamele 1500 euro ex per maand. Nee, dan Amsterdam West, waar mensen per ongeluk dood worden geschoten omdat ze voor iemand anders aan worden gezien. Die zijn nog redelijk en vragen 1400 euro per maand. En in Amsterdam-Zuid waar je moet duiken voor de rondvliegende kogels in een restaurant, betaal je al snel 1700 euro ex per maand.

Mensen, waar gaat dit naartoe?

En vooral; waar gaan wij heen? Wat is de bedoeling van dit hele gebeuren? Moeten we straks net als in New York twee banen hebben zodat we een klein appartement met kakkerlakken kunnen betalen waar we reteblij mee moeten zijn, want we hebben immers dak boven ons hoofd? Als dit zo doorgaat moeten we allemaal verhuizen naar dorpen ver weg van de randstad waar we verbannen zijn met ons veel te lage inkomen en onze baby’s en kinderen (iehl)!

Wat ons betreft, wij zouden natuurlijk kunnen verhuizen naar het dorp waar mijn vriend vandaan komt, maar dat dorp heeft iets wat nog veel schandaliger is dan de prijzen in omgeving Amsterdam. Het is zo verschrikkelijk, ik durf het bijna niet te zeggen: Daar.zijn.de.winkels.dicht.op.zondag.

Lees ook:

Acht restaurants met speeltuin in Amsterdam.

De leukste speeltuinen in Amsterdam.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. nicole orriens

    LOL. Ik moet wel lachen om de laatste zin. Dat het erg is dat in zo’n dorp de winkels op zondag dicht zijn. Wel leuk om te lezen over het leven in Amsterdam. Het lijkt me een levendige stad om in te wonen. Balen dat de huizenprijzen zo enorm hoog zijn.

Type to Search

See all results