Zestig procent van de mama’s denkt wel eens aan scheiden

Iedereen die kinderen heeft weet het, die eerste jaren zijn echt even bikkelen. En je relatie kan daar ook een tik van mee krijgen.

Was je verbaasd over de titel, of viel het je mee? 60% van ons mama’s denkt wel eens over scheiden, zo blijkt uit een klein onderzoek van Kek Mama. Misschien niet zo heel gek, want je moet echt behoorlijk op elkaar afgestemd zijn, en veel geduld hebben om je relatie leuk te houden die eerste jaren met kleine kinderen. Ik bedoel, ik ben bijvoorbeeld echt een slaper. Ik houd van slapen. En als ik goed slaap, ben ik een gezellige, grappige en vooral geduldige mama en vriendin. Maar als ik slecht slaap – wat regelmatig voorkomt – dan schiet dat er wel eens bij in. En dan heeft met name manlief daar dikke pech mee. En na een dag luiers doen, werken, treintjes rijden, speeltuinbezoek, boodschappen en driftbuiten ga ik ’s avonds liever slapen dan dat ik nog enige inspanning moet doen. Maar goed, voor een relatie moet je werken om het tijdens de tropenjaren leuk te houden.

Redenen om een echtscheiding te overwegen

De kinderen, het huis, familie en geld zijn redenen om te blijven, maar toch denkt 60% van de moeders wel eens serieus aan een echtscheiding. “Als ik geen kinderen had, zou ik meteen bij hem weggaan”, zegt zelfs 17% van de 300 ondervraagden uit de enquête in Kek Mama’s eerste Liefdesspecial.

Scheiden of blijven

“Als ik het over kon doen, hadden we nooit kinderen gekregen”, zegt 16% van de moeders over de vader van haar kind(eren). En waren er geen kinderen, dan was 17% al lang weg geweest. Charlotte (29): “Ik blijf omdat ik er niet aan moet denken mijn dochter een paar dagen per week bij hem te moeten achterlaten.” 60% van de moeders heeft heel serieus een echtscheiding overwogen. Bijna één op de drie zegt een relatiecrisis te hebben gehad, nog eens een derde zat er dicht tegenaan. Bijna 10% zocht haar heil in relatietherapie. De redenen: seksproblemen, vreemdgaan, gevoelens voor een ander, zijn ex-vrouw en heftige ruzies.

25% van de moeders heeft vaker ruzie dan sex.

De ruzie top 4:

1.    De kinderen en de opvoeding

2.    Huishouden en taakverdeling

3.    Geld

4.    Onbenulligheden

Er valt genoeg te klagen

Op de vraag waar moeders zich aan ergeren bij hun partner, kwam een uitgebreide lijst aan antwoorden. Zo balen we van zijn gesnurk, telefoongedrag, drankgebruik, gamegedrag, onverzorgde uiterlijk, gelduitgaven, laksheid, rijgedrag, scheten, neuspeuteren, boeren, bouwvakkerstaal en het eeuwige gelijk van zijn moeder.

Nog wel verliefd

Er is ook goed nieuws: acht van de tien moeders zeggen nog steeds weleens verliefd te zijn op hun man, al zijn er minder vlinders dan in het begin. Naarmate de moeders hun partner langer kennen, is er minder sex. In de eerste vijf jaar van de relatie doen we het gemiddeld negen à tien keer per maand, na twintig jaar is dat nog maar de helft. Gemiddeld doen we het schijnbaar toch nog zes à zeven keer per maand.

Lees ook:

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results