Zo vind je de juiste verloskundige voor jou.

Wanneer je erachter komt dat je zwanger bent (yay!), is een van de eerste stappen het selecteren van een verloskundige. Wellicht wil je dezelfde als bij je vorige bevalling, maar wanneer dit je eerste kindje is, of het met de vorige toch niet zo fijn ging, dan ga je op zoek naar een (nieuwe) verloskundige.

Aangezien je helemaal vrij bent in Nederland om je eigen verloskundige uit te zoeken, en er in sommige steden best veel keuze is, kan het soms lastig zijn om hierin een beslissing te nemen. In dit artikel helpen we je bij het uitkiezen van een verloskundige; welke vragen wil je hierbij stellen, wat moet je overwegen en waar let je op? .

Tip: om er wel voor te zorgen dat je niet misgrijpt, is het aan te raden zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een verloskundige.

Blijf lokaal

Begin je zoektocht naar een verloskundigenpraktijk bij je in de buurt. Je zal tijdens je zwangerschap verschillende bezoeken aan de verloskundige brengen, en het is fijn als je hier niet te ver voor hoeft te reizen. Online kun je via jouw locatie alle beschikbare verloskundigen in de buurt en daaromheen vinden.

Zoek je op ‘Ede’ bijvoorbeeld, dan zul je ook praktijken in Bennekom, Renkum en Veenendaal in de lijst zien staan, met steeds een vermelding van de afstand tot de praktijk. Begin met deze lijst en ga vervolgens een kijkje nemen op de websites van de praktijken, en pleeg eventueel een paar belletjes.

Informeer je goed

Probeer zoveel mogelijk informatie te achterhalen over de verloskundigenpraktijken die je voor ogen hebt. Dit kan via de informatie die ze zelf bieden, maar ook door bijvoorbeeld andere vrouwen in je omgeving te vragen naar hun ervaring met hun verloskundige en door een kijkje nemen naar de sociale media pagina’s van de praktijk, en de interacties die daar plaatsvinden. Zo krijg je al gauw een beeld van waar de praktijk voor staat. Vergeet ook niet even te checken of jouw zorgverzekering de zorg bij de verloskundigenpraktijk die jij voor ogen hebt helemaal vergoedt.

Breng een bezoekje

Heb je vervolgens een shortlist van mogelijke verloskundigen of praktijken samengesteld, dan is het goed om een persoonlijk bezoek in te plannen. Pas wanneer je een ruimte binnenstapt en de mensen daar ontmoet, zul je echt een gevoel krijgen voor hoe de zaken er geregeld worden. Dit kan anders zijn dan hoe het er bijvoorbeeld online uitziet; je weet pas echt hoe iets voelt bij een ontmoeting in levenden lijve.

Veel verloskundigenpraktijken staan helemaal open voor een initiële kennismaking. Ook zij weten dat het bij een succesvolle bevalling voor een groot deel om de dynamiek tussen moeder en verloskundige gaat, of er een ‘klik’ is.

Ga voor het gevoel

Ga dus zeker op je gevoel af bij het maken van de keuze voor jouw verloskundige. Als (aanstaande) moeder kan het vaak ontzettend helpen om in contact te staan met je eigen intuïtie, je ‘onderbuikgevoel’, en ook bij deze keuze mag dit de leidende draad zijn.

Verloskundigen team of solo

Soms werken verloskundigen samen in een team in een praktijk, soms opereren ze vooral solo. Het voordeel van een praktijk is dat je altijd een aanspreekpunt hebt, en er op het moment dat je bevalling begint, er altijd iemand beschikbaar zal zijn, die ook toegang heeft tot jouw gegevens.

Je kunt er hierbij voor zorgen dat, hoewel je waarschijnlijk een bepaalde persoon binnen de praktijk als je hoofdverzorger hebt, je ook de andere verloskundigen in de praktijk leert kennen, zodat je straks op het moment suprême niet opeens vreemde naast je hebt. Kies je voor een zelfstandig werkende verloskundige, vraag dan wat er gebeurt als zij (of hij) niet beschikbaar is tijdens de daadwerkelijke bevalling.

Welke vragen stel je?

Wat je precies te weten wilt komen tijdens het eerste gesprek met je (potentiële) verloskundige is voor elke vrouw anders. Het is voor een groot deel ook afhankelijk van je geboorteplan. Wil je thuis of in een geboortecentrum bevallen bijvoorbeeld?

Toch zijn er een aantal zaken waar je sowieso naar kunt vragen om nog meer duidelijkheid voor de juiste keuze te kunnen krijgen:

  • Wat is de algehele filosofie van de praktijk over zwangerschap en geboorte?
  • Hoe werkt de praktijk? Hoe zal de zwangerschap en het contact met de praktijk verlopen, hoeveel afspraken zul je hebben en welke hulp kun je tussen de afspraken door verwachten?
  • Is er de mogelijkheid om een zwangerschapscursus bij de praktijk te volgen?
  • Wat gebeurt er als er zich tijdens de zwangerschap complicaties voordoen?
  • Onder welke omstandigheden zullen medische interventies worden overwogen?
  • Hoe gaan ze om met over tijd zijn?
  • Hoe zal een typische bevalling (over het algemeen) verlopen?
  • Hoe zal de zorg er na de bevalling uitzien? Is er speciale begeleiding voor borstvoeding beschikbaar?

Vraag ook zeker naar vorige ervaringen van de praktijk, zowel succesverhalen als de minder soepele bevallingen die ze hebben meegemaakt, en wees vooral niet bang om té veel vragen te stellen; een goede verloskundige neemt maar al te graag de tijd voor je en heeft een zo eerlijk mogelijk antwoord op al je kwesties.

Lees ook: Mijn supersnelle, maar heftige bevalling

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results