Zwangerschapsdementie: hormonen zijn de baas!

4 april 2017

Zevenentwintig weken zwanger, twee kinderen ‘managen’, twee banen plus een huishouden runnen, een man die regelmatig naar het buitenland reist, en een to-do-lijst waar je ‘U’ met een hoofdletter tegen zegt: zo ziet mijn week er zo’n beetje uit. En je hoort me niet klagen hoor, want alles wat ik doe vind ik even leuk en doe ik met passie en plezier! Maar ik moet toegeven.. ik vergeet zo nu en dan nog wel eens wat. En dat wijd ik niet alleen aan mijn drukke leven, maar ook aan mijn hormonen.

Zwangerschapsdementie lieve mensen, dat is wat ik bedoel.

Zo vergeet ik al vijf dagen om wc papier mee te nemen uit de supermarkt. En ben ik ZEER regelmatig mijn telefoon kwijt om hem vervolgens in de badkamer of op de slaapkamer van mijn kinderen terug te vinden. Super irritant, want ik heb vaak mijn geluid uit dus ik zoek me een ongeluk! Maar goed, het hoort erbij.

Tot nu toe was er vrij weinig bekend over zwangerschapsdementie, maar nu zijn er nieuwe feitjes aan het licht gekomen en die wil ik je niet onthouden.

Gelukkig hebben heel veel zwangere vrouwen er last van

Ik ben niet de enige die regelmatig iets vergeet tijdens de zwangerschap. Bij zwangerschapsdementie zijn je hormonen de baas en zorgen ervoor dat het vrouwenlichaam grote fysieke en psychische veranderingen.

Voorbereiden op moederschap

Een studie van Nederlandse en Spaanse wetenschappers laat voor het eerst zien dat een zwangerschap je hersenen laat krimpen. En nee, een krimpend brein betekent niet dat zwangere vrouwen hun verstand verliezen. Een neurowetenschapper aan de Universiteit van Leiden, vergelijkt het proces met de puberteit, waarin de grijze massa ook in volume afneemt. Het brein wordt als het ware gefinetuned voor een nieuwe levensfase.

Het veranderde brein helpt een zwangere vrouw om zich voor te bereiden op het moederschap, is de interpretatie van de onderzoekers. Ze bestudeerden MRI-scans van de grijze massa van 25 vrouwen voor de zwangerschap en na de bevalling. Die scans werden vergeleken met MRI-scans van kinderloze vrouwen, en van mannen. Wat blijkt? De hersengebieden die in verband worden gebracht met het vermogen je in anderen te verplaatsen, waren bij alle jonge moeders afgenomen.

Metamorfose van de hersenen

Ook de hippocampus kromp, het deel van de hersenen dat een rol speelt bij het geheugen. Opvallend aan het onderzoek is dat de grijze massa twee jaar later nog steeds is gekrompen. Alleen de hippocampus had vrijwel weer zijn normale grootte. De gedachte dat je sinds je zwangerschap een ander persoon bent geworden, is daarom misschien helemaal niet zo gek. Je hersenen hebben in elk geval een metamorfose ondergaan.

Dat verklaart dan ook meteen dat ik me de maanden na de bevalling vaak nog waziger en vergeetachtiger voel dan tijdens de zwangerschap. Heb jij als zwangere vrouw er ook last van?

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.