10x waarom voorlezen belangrijk is. Inclusief winactie musthave prentenboek!

11 oktober 2016

Ik, als kinderboekenfreak, moet toch heel even stilstaan bij de Kinderboekenweek. Want buiten het feit dat ik gek ben op kinderboeken, is voorlezen ook nog eens goed voor de ontwikkeling!

Lees jij je kinderen voor?

Ik lees mijn kinderen elke avond voor, op z’n minst 1 boek of verhaaltje. Ik zet ook rare stemmen op bij elk personage om het wat levendiger te maken. En volgens mij ben ik daar best grappig in (ahem)! Wanneer het laat is voor ze in bed liggen, probeer ik wel eens het voorleesritueel te skippen maar dan heb ik twee boze kinderen. Het hoort gewoon bij ons avondritueel. En daarnaast is het ook nog eens hartstikke goed voor een kind om al heel jong te beginnen met boekjes lezen.

Tien redenen waarom voorlezen belangrijk is:

Door voor te lezen aan peuters en kleuters ontwikkelen ze een betere aanleg voor leren in het algemeen.

  1. Wanneer je voorleest, zal je soms met je vinger van links naar rechts onder de tekst bewegen. Hierdoor leert een kind dat tekst van links naar rechts wordt gelezen en dat woorden op een bladzijde gescheiden zijn van een foto.
  2. Als je tijd besteedt aan het voorlezen aan peuters, zal de kans groter zijn dat ze zich op een gezonde manier weten te uiten en anderen beter begrijpen. Door het meemaken van de interactie tussen de personages in de boeken die je voorleest, evenals het contact met jou tijdens het voorlezen van een verhaal, is je kind bezig met het verkrijgen van waardevolle communicatieve vaardigheden.
  3. Vroeg lezen voor kleuters is direct gekoppeld aan een beter begrip van de fundamenten van onze taal.
  4. Voorlezen helpt bij het bedritueel. Het is een teken dat het tijd is om naar bed te gaan, ze kijken uit naar het voorlezen en dat zorgt ervoor dat ze makkelijker het bed in te krijgen zijn.
  5. Als je zelf ook leest, of voorleest, dan zal je kind ook veel sneller nu en op latere leeftijd zelf naar een boek grijpen.
  6. Voorlezen stimuleert de verbeeldingskracht. Een kind kent alleen zijn eigen wereld, maar door allerlei verhalen uit de boeken train je hem in het gebruiken van verbeelding en inlevingsvermogen.
  7. Door regelmatig voor te lezen leert je kind complexere zinnen te maken en raakt het sneller gewend aan de grammatica van een taal. Ze leren bijvoorbeeld hoe een goede zin is opgebouwd en in welke volgorde bepaalde woorden horen te staan.
  8. Kinderen leren goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en leren daardoor ook zich te concentreren.
  9. Door samen met je kind te lezen, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel maar helpt ook om beter te leren en maakt je kind aandachtiger voor wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte houdt ook verband nieuwsgierigheid.

Mijn oma is een ooievaar

In het kader van ‘voorlezen is gezond’ en omdat het deze week Kinderboekenweek is, mag ik namens Leminscaat twee exemplaren van het prachtige prentenboek Mijn oma is een ooievaar van Alice Hoogstad weggeven! Een grappig boek, waarin te zien is dat familieleden allerlei kenmerken van elkaar kunnen erven; zowel uiterlijke kernmerken, als karaktertrekken, hobby’s en interesses. Oma is een Ooievaar. Samen met opa Krokodil heeft ze twee zoons, papa Krokovaar en oom Ooiedil. De andere oma is een Olifant, die samen met opa Tijger twee dochters heeft, mama Tijgofant en tante Olijger.

De ik-persoon Tolikrolivaar is het kind van papa Krokovaar en mama Tijgofant. Op elke dubbele pagina staat een personage groot en vrolijk gekleurd afgedrukt. De tekst bestaat slechts uit een korte speels en grootgedrukte zin. Dit boek sluit prima aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2016 en is geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

10x waarom voorlezen belangrijk is. Inclusief winactie musthave prentenboek!

Kinderen voorlezen uit: mijn oma is een ooievaar

Kinderen voorlezen uit: Mijn oma is een ooievaar

Wil jij dit boek winnen?

Dat kan! Like mamaschrijft op Facebook en laat weten in de comments weten wie jij gaat voorlezen uit dit boek! Op zaterdag 15 oktober maak ik de 2 winnaars bekend.

Lees ook:

Boekentip: Suzie Ruzie en de stinkvinger
Voorlezen: een cadeau voor het leven

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.