Met de auto op vakantie in coronatijd.

We snakken allemaal naar een heerlijke vakantie. Na maanden thuisblijven kan ik wel stellen dat het me op dit moment heerlijk lijkt om weer vier uur lang bekneld in een economy vlucht naar een zonnig oord te vliegen. Maar helaas, dat vliegen gaat nog wel even duren.

Voorlopig staan de meeste landen op code oranje of rood. Dat betekent dat het advies is om niet te reizen, of om alleen te reizen wanneer dat echt nodig is. Tijdens de kerstperiode blijven we dan ook maar weer thuis. Hopelijk ziet de wereld er anders uit wanneer de voorjaarsvakantie en de lente aanbreken en kunnen we (gevaccineerd en wel) een tripje maken naar bijvoorbeeld een zonnig of wintersport oord. Ben jij dit van plan? Dan is het noodzakelijk om de autorit naar het buitenland beter dan anders voor te bereiden.

Hoe goed ben je verzekerd?

Ga na hoe het zit in een land waar code geel of oranje geldt. Ben je goed verzekerd? Op welke manier? En waar moet je rekening mee houden?

Hulp bij pech

Wanneer je pech krijgt in een land met code groen is dat niet zo’n probleem, maar het wordt lastiger bij code geel, oranje of rood. Vaak krijg je dan te maken met de beperktere mogelijkheden en maatregelen van de lokale overheden. In gebieden met een rood reisadvies is het nog onprettiger om met pech te komen staan. Ben je lid van de ANWB, dan is het goed om dit van te voren uit te zoeken.

Een auto check

Nog beter is het om van te voren al je auto goed na te laten kijken. Zeker als de auto de afgelopen maanden meer stil heeft gestaan dan anders. En voor velen van ons is dit het geval door het thuiswerken.

Verplichte attributen

In sommige landen is een milieusticker of tolvignet verplicht. Dit is ook zo buiten coronatijden. Daarnaast zijn er per land afwijkende verplichte attributen als een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en brandblusser.

Gezondheidsverklaring

In sommige landen vragen ze bij de grens om een toegangsformulier of een gezondheidsverklaring te laten zien. Goed om even uit zoeken welke voorwaarden er gelden.

Bepaal vooraf waar je naartoe wil

Plan de reis goed. Dit is altijd een must, maar nu even een extra belangrijke must. Bepaal vooraf de bestemmingen en de route ernaartoe. Lees de maatregelen goed door voor je besluit waar je naartoe gaat. Kijk niet alleen naar de landen waar je doorheen moet, want als 1 van die landen sluit terwijl jij onderweg bent dan zul je snel een andere route moeten kiezen.

Restaurants en musea

Net zoals in ons eigen land kan het voorkomen dat restaurants, bezienswaardigheden en musea niet (helemaal) toegankelijk zijn. Soms moet je ook reserveren van tevoren. Zoek dat goed uit. De situatie op je bestemming kan snel veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen, neem dan zo mogelijk een (chemisch) toilet en een douchevoorziening mee. Fietsen zijn ook handig, want mocht alles dicht gaan op je bestemming dan kan je er toch nog heerlijk op uit. Vergeet dan niet een fietsendrager te monteren. Die kan je eenvoudig kopen via bijvoorbeeld Rameder.nl.

Waar je nog meer aan moet denken

Naast bovenstaande punten, is het slim om ook te denken aan:

  • Genoeg mondkapjes, desinfecterende hand-gel, drinkwater en iets te eten
  • Voldoende medicijnen
  • Check of je de inloggegevens en contactgegevens bij je hebt van de bank, verzekeraar en telefoonprovider.
  • Zorg voor voldoende MB’s en belminuten voor je smartphone.

Voor de meest actuele stand van zaken en adviezen per land kun je altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

Hier vind je meer artikelen over reizen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results