Thailand. Bountystrand, shopwalhalla en foodporn

Overweeg je wel eens om naar Thailand op vakantie te gaan? Elles is verslaafd aan het land, en vertelt in haar komende blogs waarom.

Als ik dit typ, ligt de koning van Thailand Bhumibol Adulyadej’s op 88-jarige leeftijd te vechten voor zijn leven. In een privé-vleugel van een ziekenhuis in Bangkok weliswaar, het kan lulliger. Laten we hopen dat hij het nog even volhoudt, want zijn opvolger, de zeer onpopulaire kroonprins Maha Vajiralongkorn is waarschijnlijk niet staat om, zoals zijn vader, de stabiele factor in een politiek onrustig land te zijn. Okay, genoeg politiek.

Verslaafd aan Thailand

Als de dag van gisteren (het was 2001) herinner ik me de eerste stap in een vliegtuig van EVA air richting Azië. Wat een joekel van een vliegmachine en wat duurt tien uur non stop zitten lang. Bij het uitstappen in Bangkok blaast een föhn warme lucht in mijn gezicht. Mijn zintuigen zijn onmiddellijk op hun qui vive. Houtskool, wierook, uitlaatgassen en een vleugje kokos; ik ben onmiddellijk verslaafd. Tot en met 2013 bezoek ik Thailand acht keer. Ik ben van boven naar beneden, en van links en naar rechts gereisd. Vaak alleen, maar ook met toenmalige vriendjes. Iedere reis pik ik een van de ook al zo fijne buurlanden mee. Inmiddels heb ik zo’n beetje van alle landen in Azië een stempel in mijn paspoort.

Vriendelijkheid, smaaksensatie en stranden

Thailand staat in veel opzichten door alle jaren heen nog steeds met stip op 1. Het land is zalig bereisbaar. De mensen vriendelijk*. Het eten, oooh het eten. Ongekende smaaksensaties op iedere hoek van de straat. Waar in de wereld is het onmogelijk een gerecht te verprutsen? Juist, in Thailand. De stranden en de daarmee gepaard gaande idyllische bamboe hutjes, een lust voor het oog. Zwemmen en snorkelen in glashelder water, omringd met kleurrijke nemo’s. Check. Het is er allemaal.

En last but not least, het kost relatief allemaal geen drol.

Toch ook een kanttekening. Tijdens mijn laatste reis bekroop mij het gevoel dat het toerisme in het land van de eeuwige glimlach wel absurd hard gaat. De Thai* lachen niet meer altijd even vriendelijk. Terecht. De platte baas en tante Poes komen via Cor & Don lekker patat eten bij een van de vele all inclusive beach resorts. Dat er citroengras door de mayo zit, gadverdamme hoe halen ze het in hun hoofd Sjon? Hordes behaarde Izzi’s en dikke Russi’s krijsen en eisen alles bij elkaar. De zogenaamde chille hippies, die in grote getalen zijn blijven hangen op een kokosnoten eiland, zijn in wezen uitkeringstrekkers die nog niet een dag in hun leven hebben gewerkt. Ze hebben geen cent te makken en lopen door de straat in vodden en de dames vaak zelfs topless. Menigmaal heb ik mensen aangesproken op al dit wanstaltige gedrag.

Als je gaat, doe het dan goed

Mission impossible, waarbij ik mezelf steevast belachelijker maakte dan Vladimir, Noah, Kimberley of Jan. Toch is Thailand nog steeds een geweldig land, maar als je gaat, doe het dan goed. Lees in mijn volgende blog hoe je dat het beste kunt doen (met respect voor de inwoners). En in het blog daarna volgt een uitgebreide beschrijving van een rondreis door Thailand (met en zonder kinderen).

Lees ook:

New York: dit zijn de beste tips en hotspots

Denemarken is een vakantieland om verliefd op te worden

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Naar Thailand? Bereid je goed voor: geld, paspoort, visum en prikken. * mamaschrijft

Type to Search

See all results